Interesse in een woning?Op de hoogte blijven?

1ste ondernemer landt 110 jaar na ingebruikname kazerne

3 nov / 2023

Vandaag heeft de eerste ondernemer de sleutel gekregen van zijn pand. De overdracht vindt plaats op een historische dag. Op 3 november 1913 werd de voormalige Frederik Hendrik kazerne namelijk officieel in gebruik genomen. Precies 110 jaar later krijgt de jonge ondernemer Bram Rutten van Rumah Recordings de sleutel van gebouw R, de voormalige Paardenstal.

Paardenstal wordt muziekstudio

Oorspronkelijk werd pand R gebouwd voor de paarden van de legerofficieren en als onderkomen voor de stalwacht. Het rechthoekige gebouw is vanaf vandaag eigendom van de 30-jarige Bram Rutten. Zijn huidige studio ligt op steenworp afstand aan de andere kant van de spoorlijn. “Mijn passie is muziek”, vertelt Bram. “Ik maak zelf al lang muziek en volgde een opleiding in geluidstechniek. Graag wilde ik hier ook mijn werk van maken. In 2016 startte ik Rumah Recordings. De studio is gevestigd in de tuin van mijn ouders. Het grappige is dat die ruimte vroeger ook een stal was voor paarden. Wat dat betreft gaat de geschiedenis zich herhalen. Alleen is deze nieuwe locatie veel groter. We hebben echt enorm veel zin om hier een fantastische muziekstudio van te maken.”

Ingebruikname
In 1913 ging de ingebruikname van de kazerne als volgt. Om kwart voor twaalf arriveerde een extra trein uit 's-Hertogenbosch die het 3e en 4e bataljon van het 2e Regiment Infanterie vervoerde. Na aankomst in de kazerne werd de ransel afgelegd en volgde een mars door de stad. De officieren werden op het stadhuis ontvangen en daarmee was de Frederik Hendrik kazerne officieel in gebruik genomen. Precies 110 jaar later krijgt Bram, vergezelt door zijn vader Frans, de sleutels. Het eerste wat ze doen is een bouwsteiger en gereedschap naar binnendragen. “Zo”, zegt Bram. Hier moet het gaan gebeuren. Misschien wordt dit wel een soort Abbey Road Studios zoals in Londen.” Aan ambitie en ondernemerschap ontbreekt het in ieder geval niet.

Thuis voelen

Rumah betekent ‘thuis’ in het Indonesisch. Bram vindt het belangrijk dat mensen zich bij hem thuis voelen. Zijn studio moet een warme en huiselijke sfeer uitstralen. “Muzikanten die ontspannen zijn, spelen het beste. Die huiselijke sfeer gaan we hier ook creëren.” Bram werd vier jaar geleden eens gepolst voor een plek op het kazerneterrein. Hij liet zijn oog vallen op pand R. “Alleen van buiten zag het er al fantastisch uit. De locatie is ook echt perfect voor ons. Zo dicht in de buurt van praktisch alles.” Na een periode van stilte werd Bram een tijd geleden gebeld door een van de ontwikkelpartners. “Toen ik de eerste keer het pand binnenkwam was ik op slag verkocht. We kunnen op deze locatie echt onze dromen waarmaken. We kunnen hier muzikanten begeleiden, opnames maken, videoclips produceren en workshops en muzieklessen aanbieden.

Muziekstudio’s
Maar voor er echt opgenomen en geproduceerd kan worden, moet er eerst flink geklust worden. De buitenkant wordt in opdracht van Janssen de Jong Projectontwikkeling in orde gemaakt. Binnen mag Bram met zijn team aan de slag. “Naast muziek is klussen ook een hobby van mij en mijn vader. We hebben de plannen klaar en een enthousiast bouwteam samengesteld om hier een moderne muziekstudio te realiseren. We gaan ruimtes in de ruimtes bouwen met zwevende vloeren en goede isolatie. Zo zorgen we ervoor dat we duurzaam zijn en dat er van buiten uit geen geluid naar binnenkomt.” In totaal komen er drie ruimtes waar opgenomen en gerepeteerd kan worden. De grootste live ruimte wordt ongeveer 100m2. “Het zal nog wel een tijdje duren voor we echt operationeel zijn. Toch hopen we eind februari al een feestje te kunnen vieren voor de oplevering van het eerste gedeelte. Als we hier straks echt aan de slag zijn dan gaan hier mooie samenwerkingen ontstaan. Dat weet ik zeker. Ik heb in ieder geval al ideeën genoeg”, zegt een enthousiaste Bram tot besluit.

Rumah Recordings is de eerste permanente ondernemer die zich vestigt in de nieuwe stadswijk Kazernekwartier. Heeft u interesse om in de toekomst als ondernemer ook onderdeel van het Kazernekwartier te zijn? Neem dan contact met ons op.

KKV is een gezamenlijke ontwikkeling van:
Ga naar de inhoud