Als ecoloog houdt Kazernekwartiermaker Sjoerd alle bijzondere plant- en diersoorten op het terrein in de gaten 

Het Kazernekwartier in Venlo bruist van de activiteit. De voormalige militaire basis wordt getransformeerd tot een levendige stadswijk waar historie en toekomst samenkomen. Kazernekwartiermaker Sjoerd van Eijk ontfermt zich als ecoloog over de verschillende dier- en plantensoorten die leven op het kazerneterrein: hij zorgt ervoor dat zij ook een plekje krijgen in of nabij de nieuwe stadswijk.

Als getogen Venlonaer heeft Sjoerd het Kazerneterrein altijd gezien als ‘die plek aan de overkant van de Maas’, een afgesloten enclave. Dat is nu wel anders. Van ’s ochtends vroeg tot midden in de nacht kan hij op het terrein te vinden zijn om de populatie vleermuizen, huismussen, gier- en huiszwaluwen en zelfs een steenuil in de gaten te houden. Elke soort heeft zijn eigen periode waarin ze zich het beste laten observeren: mussen in de ochtend, gierzwaluwen in de avond en vleermuizen in de nacht. Hij kijkt dan naar de nestlocaties en plekken waar ze hun eten vandaan halen.

Sjoerd van Eijk

“Neem de vleermuis, die verblijft niet alleen in bomen, maar ook in spouwmuren of onder daken van oude gebouwen” legt Sjoerd uit. “Dan kijk ik naar hun verblijfplaatsen en hun vliegroutes. In de omgevingswet is vastgelegd dat die niet vernietigd of verstoord mogen worden, of als dat onoverkomelijk is, moet dat ergens gecompenseerd worden.”

Vinger aan de pols

“Het bijzondere aan het Kazernekwartier is dat de gemeente al in een vroeg stadium de ecologische staat van het terrein in kaart heeft willen brengen.” Sjoerd is als adviseur werkzaam bij Antea Group en al 8 jaar betrokken bij het project. In het begin was het nog lang niet duidelijk wat er zou gaan komen. Toch werden de beschermde soorten toen al in kaart gebracht, én wordt er continu een vinger aan de pols gehouden tijdens de werkzaamheden. Op die manier worden de beschermde diersoorten niet onnodig weggejaagd en krijgen zij ook een plekje in de nieuwe stadswijk.

Fluitende vogels op een zonnige zondagmorgen

Maar hoe ziet dat er dan uit als er straks mensen gaan wonen? Sjoerd ziet het al helemaal voor zich: “Op zondagochtend stap je je woning op het Kazernekwartier uit. Met een kopje koffie zit je op je balkon of wandel je een rondje door de wijk. Wat je vooral hoort is het gefluit van de huismussen en het gekwetter van de zwaluwen. De soorten zit er al in de monumentale gebouwen op het terrein en wij doen er alles aan om die te behouden.”

Fransen gevonden

Wat het Kazernekwartier uniek maakt volgens Sjoerd is het historische karakter van het terrein. “Terwijl we een musinventarisatie aan het doen waren, hoorden we ineens iemand iets roepen. Hadden ze de stoffelijke resten van een paar Fransen gevonden van een paar eeuwen oud, nog uit de Franse tijd van het fort. Waar maak je dat nou mee?”

Volgens Sjoerd

  • Het Kazernekwartier in drie woorden: historie, binnenstad, uniek
  • Zijn wens voor het gebied: “Dat het lukt om de moderne tijd en het verleden op een prettige manier met elkaar te verenigen, waarbij natuur een nadrukkelijke rol heeft.”