Tegenover het centrum van Venlo in het stadsdeel Blerick krijgt de voormalige Frederik Hendrikkazerne een nieuwe bestemming. Hier komt de stadswijk Het Kazernekwartier. De gemeente Venlo koos voor een leidende rol van het erfgoed bij de herinrichting van het terrein. Als eigenaar van de openbare ruimte heeft de gemeente regie over de ontwikkeling.

Huidige situatie van het Kazerneterrein. Op de restanten van de fortmuur komt een wandelpad en kunnen voetgangers straks een ‘Rondje Fort’ lopen. Beeld: Heijmans
De ontwikkeling van het Kazernekwartier behelst de transformatie van een terrein met een lange militaire geschiedenis, naar een stadswijk voor wonen, ondernemen en samenleven. Met wonen als belangrijkste functie, draagt de realisatie van de stadswijk onder andere bij aan de aanpak van de huidige woningbouwopgave.
Met de transformatie van het Kazerneterrein wordt flink geïnvesteerd in het stedelijke woon- en leefklimaat van Venlo. Naast wonen vestigt zich een aantal ondernemers op het terrein en krijgen stedelijke voorzieningen een plek zoals horeca, sport en kleinschalige leisure. Zo ontstaat een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor de inwoners van Venlo maar ook voor mensen van buiten de stad. De ontwikkeling van het Kazernekwartier moet daarmee de positie van Venlo als centrumstad van de regio versterken.
“De verbeelding beleefbaar maken en werken aan een duurzame toekomst – dat is best een uitdaging” – Ernst-Jan van Langh. projectmanager gemeente Venlo
Erfgoed als uitgangspunt
De eerste fase van het project is onderdeel van de Erfgoed Deal en voorziet in 277 koop- en 225, deels sociale, huurwoningen. Ook komen er 130 studentenwoningen. Het gaat om 360 appartementen, daarnaast worden er 142 grondgebonden woningen gebouwd.
Het erfgoed vormt het uitgangspunt voor de ontwikkeling van het Kazernekwartier die recht doet aan de rijke militaire geschiedenis die zo’n twintig eeuwen omspant. Naar verluidt lag nabij deze plek de Romeinse nederzetting Blariacum. In 1641 werd het terrein door de Spanjaarden in gebruik genomen voor het militaire fort Sint-Michiel. In 1913 is de Frederik Hendrikkazerne in gebruik genomen.
Te midden van dit gelaagde erfgoed wordt gebouwd aan het Kazernekwartier. De stadswijk grenst aan de Maas en ligt op een steenworp afstand van de historische binnenstad van Venlo en het centrum van Blerick. Het Kazernekwartier zal de stadsdelen Blerick en Venlo met elkaar verbinden. In het ontwerp van de stadswijk wordt de geschiedenis van de plek geïntegreerd in de nieuwe 21ste-eeuwse tijdslaag. Er is aandacht voor duurzaamheid en slimme mobiliteit met in de openbare ruimte veel groen.
Bloemrijke wadi’s
In de nieuwe stadswijk wordt het erfgoed straks beleefbaar in de openbare ruimte en de architectuur. De straatnamen verwijzen naar het verleden en de architectuur brengt de openbare ruimte tot leven. De gemene deler is dat in elk woningontwerp het militaire verleden een rol speelt en de focus ligt op het samen delen van de openbare ruimte. Zo is het straks mogelijk een ‘rondje fort’ te lopen langs de blootgelegde en gerestaureerde fortmuren. De voormalige appèlplaats wordt de centrale ontmoetingsplek van de wijk en de voormalige grachten rond het fort gaan dienstdoen als bloemrijke wadi’s.
Het projectteam waakt over de inzet van het erfgoed bij de vertaling van ontwerp naar uitvoering. Ook bewaakt het projectteam de opdracht om van de stadswijk één geheel te maken, en zorgt het ervoor dat alle betrokken partijen (waaronder toekomstige bewoners) de ruimte krijgen om de voortgang, knelpunten en ideeën te bespreken. Ernst-Jan van Langh, projectmanager bij de gemeente Venlo, licht toe: ‘Bouwen met respect voor en behoud van het erfgoed is de opgave die we ons stellen. We willen archeologische vondsten behouden en werken met materialen die de tijdsgeest van vroeger ademen. De verbeelding beleefbaar maken en werken aan een duurzame toekomst – dat is best een uitdaging.’
Verder lezen? Klik hier.