Interesse in een woning?WoningaanbodOp de hoogte blijven?

Artikel in Dagblad de Limburger 17 november

17 nov / 2022

Donderdag 17 november 2022 stond er een uitgebreid artikel in Dagblad de Limburger over ons Kazernekwartier. Lees onderstaand het hele artikel.

"Kazernekwartier in Blerick wordt omgetoverd tot hippe autoluwe stadswijk: ‘Een uniek project’"

Wonen, werken, een ter plekke gebrouwen biertje drinken of ontspannen langs de fortresten. Het Kazernekwartier in Blerick wordt de komende jaren omgetoverd tot hippe nieuwe autoluwe stadswijk.

Het is 2028. Een jong stel wordt wakker in hun nieuwbouwappartement in het Kazernekwartier. Het uitzicht op de binnenstad van Venlo, met vooraan het havengebied, is fenomenaal. Straks even via de mobiliteitsapp een elektrische deelauto, die toch al in de straat staat, reserveren om de boodschappen te doen. Maar eerst een wandeling langs de oude fortmuren en wat drinken in dat hippe koffietentje. En als afsluiting een kleinschalig festival bezoeken op de vroegere appèlplaats.

Zo ongeveer hebben de ontwikkelaars van de nieuwe stadswijk in Blerick het voor ogen. „Een uniek project”, jubelt wethouder Tom Verhaegh van wonen. „Qua bouwstijl en locatie. Een heel nieuw stedelijk gebied, gebouwd op twee historische militaire lagen, het Spaans fort en de voormalige kazerne.”

Bijna vijftien jaar geleden kreeg Venlo het terrein met gebouwen, deels rijksmonumentaal, in bezit. Diverse plannen gingen niet door, maar nu gaat het toch echt gebeuren: de komende jaren worden ruim zeshonderd woningen – deels voor studenten – gebouwd, komen er woon-werkplekken, ateliers, horeca, een hotel, een kleine bierbrouwerij en een basisschool. Volgende week ondertekenen de drie ontwikkelpartners de contracten met de gemeente. Op dit moment ligt het nieuwe bestemmingsplan ter inzage.

Fases

Het hart van alle plannen vormen de woningen die er op het terrein gaan komen. Ruim vijfhonderd, zorgvuldig verdeeld over duurder en sociaal segment. Zestig procent valt straks in de categorie ‘betaalbaar’, zodat ook mensen met een iets kleinere portemonnee er wat kunnen kopen of huren. Om te voldoen aan de groeiende vraag naar studentenwoningen komen er daar ook maximaal 132 van. Alles wordt in fases gebouwd, zegt gemeentelijk projectleider Ernst-Jan van Langh. „Als de planning blijft zoals ze nu is, kunnen de eerste bewoners eind 2024 of begin 2025 hun sleutel krijgen.”

Lees ook: Venlo zet huisjesmelkers en speculanten de voet dwars: wie een ‘middelduur’ huis koopt op het Kazerneterrein moet er tien jaar blijven wonen

De partijen die tekenen voor de bouw hebben onderling een verdeling gemaakt wie wat waar realiseert. Zij zijn het ook die de woningen gaan verhuren of verkopen, en contracten sluiten met andere partijen, zoals ondernemers die hotel of brouwerij gaan exploiteren. Of met maatschappelijke partijen die er graag willen neerstrijken of blijven, zoals het Fortmuseum, de Freerunnersclub of de Stadstuinderij. De wijk krijgt geleidelijk aan vorm. Van Langh: „We beginnen aan de kant van het spoor en werken zo met de klok mee richting Maas. Het hotel, dat maximaal tachtig kamers krijgt, komt als laatste aan de beurt. Als nieuwe stikstofberekeningen geen roet in het eten gooien, moet alles wat nu gepland is, in 2028 kaar zijn.”

Indeling van het terrein met in het hart de appèlplaats. Het witte vlak aan de Maaskant en noordzijde wordt ook nog ontwikkeld. — © bureau West 8

Aan de randen van het gebied, dichtbij de Kazernestraat en de ingang van het NS-station en aan de Venrayseweg, komen twee openbare parkeergarages met in totaal 450 plekken, met daarin voor elke bewoner die dat wil een eigen plekje. In de openbare ruimtes is er daarnaast enkel voor elektrische deelauto’s parkeerplek. „Auto’s worden in de nieuwe wijk zoveel mogelijk geweerd”, zegt Madelon Pluis van bureau West 8 dat de totale visie voor het gebied ontwikkelde. „We willen dat mensen vervoersmiddelen zoveel mogelijk gaan delen.” Het gaat dan niet alleen om elektrische auto’s waarvoor Kazernekwartierbewoners een app krijgen, maar ook om deelfietsen en deelscooters.

Historie

Bij alles wat er gebeurt,wordt de historie van het terrein en de gebouwen gerespecteerd, beter zichtbaar gemaakt of krijgt een nieuwe functie. Niets wat van waarde is, wordt weggehaald. Langs de resten van de 1,1 kilometer lange, vijfpuntige muur om wat ooit een Spaans fort was, kan straks een rondje-fort worden gewandeld, met uitleg over de plaatselijke historie. Andere historische resten, zoals vier poternes – toegangspoorten – en een waterput, blijven behouden.

Lees ook: Nieuwe stadswijk Kazerneterrein Blerick met tekenen overeenkomst met provincie weer stap dichterbij

Er wordt aanvullend archeologisch onderzoek gedaan, zegt Van Langh. „Vooral onder de appèlplaats zijn mogelijk nog belangwekkende zaken te vinden, waarschijnlijk fundamenten van oude barakken”, verwacht hij. „Heel voorzichtig wordt dat, de komende driekwart jaar, onderzocht. Voorafgegaan door de speurtocht naar eventuele niet-ontplofte explosieven.”

Alle historische resten gaan straks het decor vormen van het bruisende hart van de nieuwe stadswijk. Horeca, cultuur en recreatie komen samen bij wat ooit een Spaans fort was. De appèlplaats van de latere Frederik Hendrikkazerne wordt, strak omzoomd met bomen in carrévorm, het groene hart waar plek is voor ontmoeting.

Maar zover is het nog niet. Eerst de procedures. Komend voorjaar moet de gemeenteraad het bestemmingsplan goedkeuren. Eind 2023 kan de bouw beginnen.

Bekijk het artikel op de site van De Limburger.

KKV is een gezamenlijke ontwikkeling van:
Ga naar de inhoud