Interesse in een woning?WoningaanbodOp de hoogte blijven?

Artikel: Onderzoek naar nieuwe brug

21 okt / 2022

Een nieuwe brug over de Maas tussen Venlo en Blerick is de beste manier om fietsers en voetgangers tussen beide stadsdelen te laten pendelen. Dat blijkt uit een studie die Venlo heeft laten uitvoeren.

Als straks het Kazernekwartier in Blerick een nieuwe, levendige stadswijk is geworden met vijfhonderd woningen, winkels en horeca, voldoen de huidige verbindingen via de spoorbrug of de Stadsbrug niet meer.

Er zijn drie oplossingen onderzocht: de bestaande fiets/looproute via de Stadsbrug opwaarderen, de route via de spoorbrug uitbreiden en verbeteren, of een compleet nieuwe brug bouwen. Het college van B en W kiest voor die laatste variant, blijkt uit een brief aan de gemeenteraad. De nieuwe brug vergt naar verwachting een investering van circa 15 miljoen euro.

Complex

Een van de overwegingen daarbij is dat een nieuwe brug bouwen nauwelijks duurder blijkt dan het aanpassen van de bestaande bruggen. Als de Stadsbrug wandel- en fietsvriendelijker moet worden gemaakt, zou er een rijbaan voor autoverkeer moeten verdwijnen. Niet alleen een ingrijpende en dure aanpassing, het levert ook problemen op voor de afwikkeling van het autoverkeer, waardoor ook weer extra investeringen nodig zijn om die op te lossen. Ook verbreden van het fietspad in de spoorbrug is een zeer complexe en dure ingreep.

Het onderzoeksbureau heeft ook al een mogelijke plek beschreven waar die nieuwe brug zou kunnen komen: vlakbij de passantenhaven, in de buurt van de bestaande kleine voetgangersbrug die vanaf de Havenkade naar het water leidt. Venlo wil de komende maanden een diepgaander onderzoek laten doen naar de haalbaarheid. Eind volgend jaar moet dat zijn afgerond. Onder meer moet worden uitgezocht of er effecten zijn voor de waterstanden. Verder moet duidelijk worden wat het gaat kosten.

Kabelbaan

De wens voor een betere fiets- en wandelverbinding tussen Venlo en Blerick ligt er al lang. In de jaren dat er nog plannen waren voor een nieuw voetbalstadion voor VVV en later een Leisure Dome op het voormalig kazerneterrein, was er sprake van een kabelbaan over de Maas. Die plannen bleken niet haalbaar.

Door Kitty Borghouts, De Limburger.

Zo zou een nieuwe brug over de Maas eruit kunnen zien.  Impressie: bureau IPV Delft
KKV is een gezamenlijke ontwikkeling van:
Ga naar de inhoud