Interesse in een woning?WoningaanbodOp de hoogte blijven?

Groen licht voor ontwikkelplan

9 mrt / 2022

Dinsdag 8 maart 2022 is een belangrijke mijlpaal behaald m.b.t. de ontwikkeling van het Kazernekwartier in Venlo. Het College van Burgemeester en Wethouders van gemeente Venlo heeft een positief besluit genomen met betrekking tot het gepresenteerde ontwikkelplan. Het ontwikkelplan is de basis voor onder andere het nieuwe bestemmingsplan, maar bevat ook de uitgangspunten voor de ontwerpers van de openbare ruimte en het vastgoed. Met de goedkeuring van het ontwikkelplan komt de realisatie van het plan een aanzienlijke stap dichterbij.

Het ontwikkelplan omvat een mix van wonen, werken, onderwijs en vrijetijdsbesteding en maakt het gebied aantrekkelijk voor bewoners, ondernemers en bezoekers. Van extra waarde voor het plan zijn de aanwezigheid van het historisch erfgoed van het voormalige fort en de voormalige kazerne. De restanten van het fort krijgen een belangrijke rol in de openbare ruimte. Het fort wordt zichtbaar gemaakt en de contouren zijn volledig te volgen in de openbare ruimte. De kazernegebouwen worden gerestaureerd en verduurzaamd en krijgen daarmee de oorspronkelijke kwaliteit en uitstraling terug. Ze worden geschikt gemaakt voor de nieuwe functies. Andere troeven van het plan zijn de hoogwaardige en groene openbare ruimtes en de nabijheid van de binnenstad, Maas en het treinstation. Het Kazernekwartier kenmerkt zich door een hoge dichtheid van woningen en andere stedelijke functies die samen zorgen voor een stedelijke dynamiek en levendigheid. Er is altijd iets te doen en te beleven, maar daarnaast zal het ook prettig wonen worden met de voorzieningen van de binnenstad om de hoek.

Het totale plan bestaat uit:

  • 502 woningen, waarvan 30% in het sociale segment en 30% in het middensegment
  • 100 studentenwoningen
  • 6.000 m2 onderwijs, in de vorm van onder meer een basisschool en een universitaire tandartsenopleiding
  • 6.000 m2 voor dienstverleners en makers
  • 8.000 m2 voor leisure, horeca en cultuur


Wonen in het Kazernekwartier betekent ook kiezen voor een modern mobiliteitsconcept. Een belangrijk uitgangspunt van het ontwikkelplan is namelijk dat de auto te gast is in het gebied. Het is een mobiliteitsconcept dat past bij een moderne, hippe woonwijk die grenst aan een treinstation en bedrijventerrein en die de verbindende factor wordt tussen Blerick en Venlo. In het plan zijn deelvoertuigen beschikbaar zoals auto’s en fietsen waarmee wordt voorzien in de vervoersbehoefte van mensen zonder (tweede) auto. Uiteraard omvat het plan goede voorzieningen voor fietsers en voetgangers. Parkeervoorzieningen zijn er bij een deel van de woningen op het eigen terrein dan wel in centrale parkeerhubs.

Impressie door West8

KKV is een gezamenlijke ontwikkeling van:
Ga naar de inhoud