Het Kazerneterrein is bouwrijp. Wat betekent dat en hoe complex was die opgave?

21 nov / 2024

Voor de ontwikkelaars aan de slag kunnen om huizen te bouwen moet het voormalige kazerneterrein eerst bouwrijp worden gemaakt. Daar staan we nu, en dat is makkelijker gezegd dan gedaan. In dit interview met Bas Perebooms (projectmanager bij Heijmans) en Kevin Cox (uitvoerder bij Heijmans) lees je hoe complex die opgave specifiek op het Kazerneterrein is, wat er komt kijken bij het bouwrijp maken en wat de vervolgstappen nu zijn.

Bas Perebooms is sinds 2022 bij het project betrokken. “Er zijn weinig gebiedsontwikkelingen die je kunt vergelijken met die van het Kazernekwartier. Het is echt een bijzondere plek. Niet alleen omdat het dicht tegen de binnenstad van Venlo ligt, grenst aan de Maas én het spoor en vanwege het vele groen. Het terrein zit ook nog eens boordevol erfgoed en andere sporen van voormalig gebruik. Daarnaast zijn er projecten waar raakvlakken mee zijn. Met al deze facetten moeten we rekening houden, terwijl we niet overal invloed op hebben. Dat maakt het heel uitdagend.” 

Kevin Cox vult Bas aan: “Het voordeel is dat we al vaker hebben samengewerkt met de gemeente Venlo. Je merkt dat de lijnen daardoor kort zijn. We weten elkaar snel te vinden. En dat is een grote plus bij een complexe opdracht als het bouwrijp maken van een terrein.” 

Links: Bas Perebooms, rechts: Kevin Cox

Voorbereidingen

Eind 2022 kreeg Heijmans de opdracht gegund van de gemeente Venlo. “Vanaf dat moment zijn we gestart met de voorbereiding van het bouwrijp maken. Er lag een stedenbouwkundig ontwerp. Het was aan ons de taak om te onderzoeken of alle wensen en eisen ook uitvoerbaar waren. In de deze fase hebben we dus vooral gekeken of het allemaal in én boven de grond past”, zegt Bas.  

“Als er bijvoorbeeld bomen worden geplant dan hebben de wortels onder grond een bepaalde plaats nodig, dat geldt ook voor lichtmasten”, geeft Kevin aan. “Alle woningen en commerciële ruimtes die er komen hebben water, stroom, afvoer en internet nodig. Wij hebben een technisch ontwerp gemaakt waarin we dit allemaal hebben uitgewerkt en ingepast, zonder afbreuk te doen aan het stedenbouwkundig ontwerp. We hebben hier ook erfgoedspecialisten bij betrokken, omdat we rekening moeten houden met het fort dat in de grond zit.” 

Graafmachine op het terrein

Zichtbaarheid 

De eerste maanden werd er vooral getekend, gerekend en ontworpen. Er is een 3D-animatie gemaakt om te toetsen of het technisch ontwerp ook haalbaar was. Toen de ontwerpfase was afgerond, kon er ook echt buiten worden gestart.  

“Dan kom je in een fase dat het voor inwoners zichtbaar wordt. In augustus 2023 zijn we begonnen met het openbreken van de historische appèlplaats. Onze partners BAAC en ECG hebben vervolgens onderzoek gedaan naar niet-gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog en naar archeologische resten. Wij zijn vervolgens achter hen aangegaan met het verwijderen van oude kabels, leidingen en riolering”, vertelt Bas. 

Archeologische vondsten met op de achtergrond gebouw C

In de grond 

De leden van het bouwteam kwamen veel verrassingen tegen. “We wisten vaak niet wat er in de grond zat. Daarnaast zaten er in de bestaande kazernegebouwen nog tijdelijke gebruikers die stroom, water, internet en afvoer nodig hadden. Er waren momenten dat er naast ons nog zes andere partijen aan het werk waren. We hebben dus veel maatwerk moeten bieden. Door met iedereen goed in contact te blijven, is dat gelukt”, zegt Kevin.  

Flexibiliteit was een kwaliteit die van iedereen werd gevraagd. Zo kwam het bouwteam enkele maanden geleden resten van de ophaalbrug tegen op een andere plek dan verwacht. Binnen 24 uur had iedereen zich aangepast en werd er om de archeologische resten heen gewerkt. Bas: “Dit soort uitdagingen maken dit project uniek. Het is zeker geen alledaags project en dat maakt het juist interessant.” 

Brugpeilers van de oude brug over de slotgracht zijn blootgelegd

Toekomst 

Heijmans heeft in november 2024 het terrein grotendeels bouwrijp opgeleverd. Dat betekent dat alle infrastructuur in de grond zit, het terrein is opgehoogd en er bouwwegen zijn aangelegd. “Het is nu aan de ontwikkelpartners om te gaan bouwen”, zegt Bas. “Wij blijven betrokken bij het Kazernekwartier. Nog niet het hele terrein is bouwrijp gemaakt. Wij gaan nu dus verder met het verder bouwrijp maken van de rest van het terrein. Dat betekent weer eerst terug naar de tekentafel. Als het hele terrein bouwrijp is, gaan we achter de ontwikkelpartners aan om de velden die nu gebouwd worden woonrijp te maken. Dat betekent dat we de openbare ruimte inrichten met verhardingen, straatverlichting, straatmeubilair en groen.” 

De mensen van Heijmans blijven dus betrokken bij het Kazernekwartier. Kevin: “We zijn voorlopig fysiek minder aanwezig. Maar dat wil niet zeggen dat er niets gebeurt. En als het nodig is, staan we zo weer op de spreekwoordelijke stoep. We doen er alles aan om hier in de toekomst een mooie, nieuwe stadswijk te laten ontstaan.” 

Maar nu wordt er eerst geproost op deze mijlpaal. Er is hard gewerkt door het projectteam om het terrein bouwrijp te maken, binnen de afgesproken tijdsplanning. “Een moment waar best even bij mag worden stilgestaan”, zegt Bas tevreden. 

Tijdlijn van de fases van het Kazernekwartier

KKV is een gezamenlijke ontwikkeling van:
Ga naar de inhoud