Het Kazernekwartier in Venlo bruist van de activiteit. De voormalige militaire basis wordt getransformeerd tot een levendige stadswijk waar historie en toekomst samenkomen. Milou op het Veld en Liesbeth Brunken, beide werkzaam in het onderwijs en op die manier betrokken bij de ontwikkeling van het Kazernekwartier, delen hun visie op dit bijzondere project.
Als echte Venlonaar is Liesbeth opgegroeid met het kazerneterrein aan de ‘andere kant van de Maas’. Voor haar was het gebied lange tijd onbekend terrein. Milou daarentegen fietst dagelijks langs het Kazernekwartier en ziet de transformatie met eigen ogen gebeuren. Zij hebben daar recentelijk een historische rondleiding gehad. “Zo werd de geschiedenis van het gebied tastbaar. Dat wil ik nu graag overbrengen op de kinderen waar wij mee werken”, aldus Milou.
Liesbeth en Milou werken namelijk als hoogbegaafdheidsspecialsten op De Talentencampus Venlo van de onderwijsstichting Fortior. Zij staan voor een klas hoogbegaafde kinderen die andere – of extra – uitdaging nodig hebben op de basisschool. Maar dat is nog niet alles. “Samen starten we een fulltime voorziening voor hoogbegaafde kinderen in het basisonderwijs. Het onderwijssysteem kan ‘nog niet’ bieden wat deze kinderen nodig hebben en we willen hen de kans geven hun talenten te ontwikkelen.”
Speeltoestel op het Kazerneterrein
Samen met de huidige groep kinderen zijn Liesbeth en Milou betrokken bij het Kazernekwartier. Via een kennis bij de gemeente raakten zij geïnspireerd door de grote ontwikkeling aan de overkant van de Maas. “Voor de kinderen een mooi thema om mee bezig te zijn: hoe moet het Kazernekwartier er later uitzien voor de kinderen die er gaan wonen? En hoe kunnen we dan de toekomst en het rijke verleden met elkaar verbinden? Met die opdracht hebben we de kinderen aan het werk gezet.”
Uit die opdracht is inmiddels een handgemaakte maquette ontstaan. Op die maquette is een speeltoestel zichtbaar in de vorm van een ster – net als het oude fort – en ook een mascotte, Jan-Diederik de Tweede. De kinderen hebben bedacht dat hij de denkbeeldige broer is van Filips de Tweede, de heerser die ooit resideerde op het fort. De maquette hebben de kinderen op 20 december aan wethouder Tom Verhaegh en projectleider van de gemeente Ernst-Jan van Langh mogen presenteren, met het verzoek dat dit later ook gerealiseerd gaat worden op de appelplaats van het Kazernekwartier.
Maquette van het speeltoestel
Kloof tussen Venlo en Blerick
Liesbeth: “De ontwikkeling van het Kazernekwartier is dé kans om de kloof tussen Blerick en Venlo te dichten. Ik hoop dat het gebied een verbindende factor wordt tussen de twee oevers van de Maas.”
Milou ziet het Kazernekwartier ook als een kans om een bruisende en levendige wijk te creëren waar mensen van alle leeftijden zich thuis voelen. “Ik ben heel enthousiast over het behoud van de historische gebouwen en de integratie van de geschiedenis in de nieuwe plannen”, geeft Milou aan. “Het is echt mooi hoe de architectuur en de manier waarop de stervormige structuur van het fort terugkomt in de nieuwbouw.”
Volgens Liesbeth en Milou