Talentenverbinder Tasilo Pieck is Kazernekwartiermaker van december

2 dec / 2024

Het Kazernekwartier brengt een nieuw stuk Venlo tot leven. Dat gebeurt nu al. Onze Kazernekwartiermakers bouwen mee aan deze eigentijdse stadswijk. Ieder op zijn of haar eigen manier. Lees in december het verhaal van verbinder en creatieveling Tasilo Pieck.

Geschiedenis

De 48-jarige Tasilo Pieck heeft Molukse wortels. Zijn grootouders kwamen naar Nederland in 1951. Zijn opa was een voormalige KNIL-militair (Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger). In 1953 vestigden zij zich in het woonoord voor Molukkers tussen de Frederik Hendrikkazerne en de Maas. Ze dachten hier tijdelijk te wonen, maar het bleek een verblijf voor altijd. Tasilo’s vader was destijds 4 jaar oud. Tot 1967 woonde de familie Pieck in het woonoord. “In eerste instantie in nissenhutten en later in houten barakken. De Molukkers mochten de eerste jaren niet van het woonoord af en ze mochten ook niet werken. Venlo was bezig met de wederopbouw en had weinig oog voor de groep Molukkers. In 1967 verhuisde de groep naar Venlo-Zuid. “Het moet een vreemde tijd zijn geweest”, zegt Tasilo. “Thuis werd er niet over gepraat en was er ook geen ruimte voor emoties.” Dit zorgde ervoor dat Tasilo als volwassen man vastliep in het leven. Het onverwerkte verdriet van zijn voorouders uitte zich ook bij hem.  

Cirkel 

In die periode was hij ook mede-eigenaar van het bekende Motown Music Café en maakte hij veel muziek. De verleiding was groot om drank en drugs te gaan gebruiken. Zo kwam hij steeds verder van zichzelf en zijn omgeving af te staan. Het resulteerde uiteindelijk in een omwenteling in zijn leven. Hij stopte met drank en drugs en besloot een boek te laten schrijven over zijn verdriet en angsten. ‘En toen was het stil’ is een biografie geworden en uiteindelijk ook een theatervoorstelling. “Ik ben dankbaar dat ik hier sta en dat ik mijzelf opnieuw heb uitgevonden. Ik werk inmiddels als Talentverbinder bij de gemeente Venlo en ben projectleider bij ‘We are today’. Daarnaast ben ik cultureel ondernemer en werk ik mee aan muziek- en theaterproducties. En waar denk je dat ik kantoor heb?”  

Kazernekwartier 

Tasilo kijkt tevreden en zegt: “In voormalig gebouw R, waar Rumah Recordings zijn intrek heeft genomen. In dit gebouw werk ik ook als ondernemer. Ik ben dus veel op het terrein te vinden. En vind het mooi dat daarmee de cirkel voor mij rond is. Mijn voorouders zijn hier gestart en ik ga hier nu verder bouwen aan de toekomst.” Tasilo is een verbinder en wil mensen graag samenbrengen. “Het Kazernekwartier wordt een plek van verbinding. Hier is al honderden jaren reuring en dat zal ook in de toekomst zo blijven. Een unieke plaats waar verhalen ontstaan en voortleven.” 

Monument 

Het terrein is onlosmakelijk verbonden met de Molukse gemeenschap. Tasilo: “We zijn met een werkgroep en de gemeente aan het kijken of we in de toekomst een monument kunnen plaatsen. Het liefst op de plek waar vroeger de barakken hebben gestaan.” Het Kazernekwartier wordt in de toekomst vooral een plek voor ontmoeting en verbinding als het aan hem ligt. 
 
Inmiddels is de Molukse gemeenschap niet meer weg te denken: “We zijn onderdeel van de Venlose gemeenschap en daar zijn we trots op. Afgelopen jaar hebben we dat heel duidelijk laten zien toen we met ruim 200 Molukkers de boerenbruiloft met carnaval hebben georganiseerd. Het was een groot feest van verbroedering en verbinding. Zo hoort het ook te zijn.” 

Volgens Tasilo 

  • Het Kazernekwartier in drie woorden: “Ontmoeten, verbinden, toekomst” 
  • Zijn wens voor het gebied: “Dat het niet alleen een wijk is om te wonen en te werken. Maar een historische plek die je iets leert over het verleden en je eigen stad. Een plek die zorgt voor nieuwe ontmoetingen en verbindingen. En een plek die een brug slaat tussen Venlo en Blerick.” 

KKV is een gezamenlijke ontwikkeling van:
Ga naar de inhoud