Het is 12 december 2024. Wat onrustig zit een groepje kinderen na de lunchpauze te wachten op wat er komen gaat. Die middag presenteren zij namelijk het werk waar zij de afgelopen weken aan gewerkt hebben: de maquette van een speeltoestel. En niet zomaar een klimrek of een glijbaan, dit speeltoestel is gebaseerd op het oude fort op het Kazerneterrein.
Met zijn stervormige hoeken knipoogt het ontwerp naar het verleden. Maar met de gewenste toekomstige eindgebruiker - kinderen, en liever geen hangjongeren - slaan ze de brug tussen het heden en de toekomst. Ook is er een mascotte voorzien: Jan-Diederik de Tweede. Zijn rol is duidelijk: als er kinderen aankomen, dan kan hij gaan zwaaien en high-fives geven, volgens de kinderen.
Presenteren aan de wethouder
Maar voor het zover is, moet de maquette van het speeltoestel eerst nog gepitcht worden. Dat mogen de kinderen doen aan wethouder Tom Verhaegh, die vanuit zijn portefeuille Wonen en Ruimtelijke Ordening betrokken is bij het Kazernekwartier. Ook projectleider van de gemeente Ernst-Jan van Langh is aanwezig. Zij zijn onder de indruk van de maquette en het verhaal van de kinderen bij het concept.
Monumentale waarde
Op de plek van de oude appelplaats van het fort is de 'leegte' bestempeld met een monumentale waarde. Dat betekent dat als daar iets op gebouwd gaat worden, er toestemming nodig is van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Toch is het belangrijk dat de ruimte gebruikt kan worden door bewoners, bezoekers en kinderen, bijvoorbeeld om te spelen. Daarom is het idee ontstaan om een speelplek te ontwerpen die aansluit bij de historie. Zo is de kans groter dat de RCE akkoord geeft voor nieuwe toevoegingen. De maquette van de kinderen dient dan ook als inspiratie voor een uitwerking van een speelplek op de appelplaats. Hoe die er precies uit komt te zien, is dus nog niet duidelijk.
Wil je meer lezen over de rol van de jongeren bij de ontwikkeling van het Kazernekwartier? Lees dan het interview met Kazernekwartiermakers Liesbeth en Milou.