Interesse in een woning?WoningaanbodOp de hoogte blijven?

Vanochtend hebben 48 leerlingen van het Valuascollege een bezoek gebracht aan het Kazernekwartier. Zij bezochten onder begeleiding in drie groepen het bouwterrein. De jongeren kregen uitleg over verleden, heden en toekomst. De afgelopen weken is er op school ook aandacht geweest voor het voormalige kazerneterrein en het historische fort. Omroep Venlo en Dagblad de Limburger waren aanwezig en brengen op hun eigen kanalen verslag uit van het bezoek.

In de rubriek โ€˜gebouwenโ€™ brengen we deze zomer wekelijks de gebouwen op de voormalige Frederik Hendrik kazerne in beeld. De bouw startte in 1910. Op 3 november 1913 werd het gebouwencomplex in gebruik genomen. De kazerne werd vernoemd naar de zoon van prins Willem van Oranje en gebouwd op de plaats van het voormalige Fort Sint-Michiel. Gelukkig zijn veel van de gebouwen bewaard gebleven.

Deze keer aandacht voor het voormalig ๐˜„๐—ฎ๐—ฐ๐—ต๐˜๐—ด๐—ฒ๐—ฏ๐—ผ๐˜‚๐˜„, ook wel gebouw A genoemd. Het gebouw ligt aan de zuidoostzijde links van de ingang van het voormalige kazerneterrein. Het gebouw telt twee bouwlagen en een dakverdieping. Het gebouw heeft een zadeldak met Hollandse pannen. De toegepaste bouwstijl is het Traditionalisme met elementen uit Willem II gotiek. Boven de rondboogvormige ingangsportiek is de naam โ€˜Frederik Hendrik Kazerneโ€™ te lezen.

Deze keer aandacht voor de voormalige ๐—น๐—ฒ๐—ด๐—ฒ๐—ฟ๐—ถ๐—ป๐—ด๐˜€๐—ด๐—ฒ๐—ฏ๐—ผ๐˜‚๐˜„๐—ฒ๐—ป, de gebouwen B, C, E en F. De vier gebouwen liggen aan de appelplaats en zijn nagenoeg identiek. Ze hebben een langwerpige rechthoekige vorm en de gevels van de legeringsgebouwen zijn aan alle zijden symmetrisch ingedeeld. Boven de hoofdentrees zijn naamborden aangebracht. De gebouwen zijn vernoemd naar koningin Wilhelmina en heten: Wilhelmina (B), Helena (C), Paulina (E) en Maria (F). Op de foto zien we gebouw Helena.

Deze keer aandacht voor de voormalige ๐˜๐—ผ๐—ถ๐—น๐—ฒ๐˜๐—ด๐—ฒ๐—ฏ๐—ผ๐˜‚๐˜„๐˜๐—ท๐—ฒ๐˜€, de gebouwen AH, AN en AP. Ze dienden oorspronkelijk als privaten voor de manschappen. De toegepaste bouwstijl is het traditionalisme met elementen van de chaletstijl. De drie gebouwtjes hebben een rechthoekige plattegrond en tellen een bouwlaag onder een zadeldak met Hollandse pannen. Het overstek van de zijgevels van het dak rust op houten schoren op muurstijltjes en het overstek van de kopgevels is verstijfd met een houten kruis. Op de foto zien we gebouw AH. Het houtwerk is enkele jaren geleden al geverfd in de oorspronkelijke kleuren.

Deze keer aandacht voor de voormalige ๐—ฟ๐—ถ๐—ท๐˜„๐—ถ๐—ฒ๐—น๐˜€๐˜๐—ฎ๐—น๐—น๐—ถ๐—ป๐—ด, het gebouw AO. Het is gelegen aan de noordwestzijde van het kazerneterrein. Het gebouw heeft een rechthoekige plattegrond, telt een bouwlaag onder plat dak en is rondom voorzien van een omtimmerd overstek met houten gootklossen. In de voorgevel zitten twee dubbele openslaande houten deuren. De gevels zijn ingedeeld door middel van drie nissen. In de middelste nis zit een liggend stalen raam. De toegepaste bouwstijl is het traditionalisme. Het gebouw is stilistisch verwant aan de exercitieloodsen op het terrein. 

Deze keer aandacht voor het voormalige ๐—ธ๐—ฎ๐—ป๐˜๐—ถ๐—ป๐—ฒ๐—ด๐—ฒ๐—ฏ๐—ผ๐˜‚๐˜„, gebouw i. Destijds is het gebouwd voor de onderofficieren. Het gebouw is rechts van de hoofdingang van het kazerneterrein gesitueerd. Het is een langwerpig rechthoekig gebouw met een dakverdieping. De voorgevel aan de straatzijde is symmetrisch ingedeeld. Het middendeel van de voorgevel springt vooruit. In deze travee zit een eerste en tweede bouwlaag. Aan de achtergevel is een uitbouw geplaatst met plat dak, voorzien van een hoge vierkante schoorsteen.

Deze keer aandacht voor de voormalige ๐—ฃ๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป๐˜€๐˜๐—ฎ๐—น. Gebouw R is gelegen achter gebouw B, aan de zuidwestzijde van het terrein. Het was oorspronkelijk bestemd voor acht paarden voor bereden legerofficieren. Verder bevatte het een onderkomen voor de stalwacht en een berging voor paardentuig, hooi en stro. Het is een rechthoekig gebouw met wolfsdak. In de rechterzijgevel staat een vooruitspringende middenpartij van twee verdiepingen met een topgevel. De stijl van het gebouw is traditionalistisch en sluit nauw aan bij de stijl van de andere oorspronkelijke kazernegebouwen.

We sluiten deze rubriek af met de voormalige ๐—˜๐˜…๐—ฒ๐—ฟ๐—ฐ๐—ถ๐˜๐—ถ๐—ฒ๐—ด๐—ฒ๐—ฏ๐—ผ๐˜‚๐˜„๐—ฒ๐—ป, S en V. De loodsen liggen achter de legeringsgebouwen en hebben een rechthoekige plattegrond. Ze bestaan uit รฉรฉn bouwlaag en zijn voorzien van een zadeldak. In de gevels zitten vensters met kleine roedeverdeling. De kopgevel heeft een symmetrische indeling en wordt door verticale enigszins in de muur liggende stroken opgesierd. Deze stroken zijn aan de bovenzijde getrapt en dienen als decoratie. Op de foto zien we loods S.

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!

KKV is een gezamenlijke ontwikkeling van:
Ga naar de inhoud